Gépi tuskómarás

Csarukó Kft.

Csarukó Kft.

Fakivágás után gondot okoz önnek a földből kiálló fatuskó és gyökérzete? Ebben az esetben nagy szüksége lehet a tuskómarásra és a legjobb helyen jár!
2010-ben alapítottuk Gödi, és Dunakeszi telephellyel rendelkező vállalkozásunkat.
A cégünk tulajdonában álló professzionális nagy teljesítményű Vermeer SC292-es tuskómaró géppel állunk rendelkezésükre Budapesten és Pest vármegye területén belül. Minden munkánkat egy díjmentes helyszinen történő felmérés és árajánlat előz meg, miután eldöntheti mi a legideálisabb megoldás ön számára!

Gépi tuskómarás folyamata

Megbeszélés

Első lépésként rövid időn belül felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy megbeszéljük a tuskómarás részleteit. Átbeszéljük az igényeket, megbeszéljük a munkát.

Helyszíni felmérés

Egy megbeszélt időpontban felkeressük az Ön által megadott helyszínt, hogy személyesen megvizsgáljuk a tuskókat. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy pontos árajánlatot készítsünk és meghatározzuk a szükséges felszerelést és gépeket. Egy elfogadott árajánlat esetén, rövid határidővel végezzük el a munkát.

Előkészítés

A tuskómarás előtt a területet általában megtisztítjuk a faanyagtól és más akadályoktól. Ez lehetővé teszi a gép számára, hogy könnyen hozzáférjen a tuskóhoz.

Tuskómaró gép beállítása

A tuskómaró gépet megfelelően be kell állítani és előkészíteni a munkavégzéshez. Ez magában foglalja a gép üzemanyaggal való feltöltését, az esetleges pengék ellenőrzését és cseréjét, valamint a működtetéshez szükséges beállítások elvégzését. A gép folyamatos karbantartást igényel, ami nagyban lehetővé teszi a pontos, precíz munkavégzést.

Tuskómarás

Miután a gép készen áll, elkezdjük a tuskómarást. A tuskómaró gép működés közben nagy teljesítményű forgótengelyt használ, amelybe speciális pengék vannak rögzítve. Ezek a pengék forgó mozgásukkal levágják, darabolják, darálják a tuskót.

Tuskómarás után, tereprendezés

Miután a tuskómarás befejeződött, a  forgácsot visszaforgatjuk a keletkezett gödörbe, vagy növények alá szerkezetjavítóként tökéletes megoldást jelenthet. A tuskómarás után általában következik a talajelőkészítés vagy a terület rehabilitációja a további hasznosításhoz vagy új növények ültetéséhez.
Fontos megjegyezni, hogy a gépi tuskómarás egy összetett és potenciálisan veszélyes folyamat, amely szakértelmet és tapasztalatot igényel. A tuskómaró gépek nagy teljesítményűek és erőteljesek, ezért a megfelelő biztonsági óvintézkedések betartása rendkívül fontos a munka során. A tuskómarás során általában ajánlott képzett szakember  bevonása, aki rendelkezik a megfelelő ismeretekkel és tapasztalattal a gépek biztonságos és hatékony működtetéséhez.

A gépi tuskómarás árának meghatározása a következő tényezőktől függ:


Az árak a gépi tuskómarás esetében változóak lehetnek, és számos tényezőtől függenek. Ezek közé tartozik:
 • Tuskó mérete: A tuskó átmérője és mélysége befolyásolja az árat. Általában minél nagyobb a tuskó, annál több munkát igényel az eltávolítása, és ennek megfelelően magasabb lehet az ár.
 • Tuskó típusa: Az árak változhatnak a fa- és cserjetuskók eltávolítása között. A fa tuskók gyakran keményebb anyagból készülnek, és nehezebb lehet őket eltávolítani.
 • Megközelíthetőség: Ha a tuskóhoz való megközelítés nehéz vagy időigényes, akkor az árak emelkedhetnek. Például, ha a tuskó egy nehezen megközelíthető területen található, vagy ha a tuskó eltávolításához át kell haladni egy lakott területen.
 • Munkaerő és időigény: Az árak függhetnek a szükséges munkaerőtől és időtől is. Ha a tuskó bonyolultabb vagy nagyobb munkát igényel, az árak ennek megfelelően magasabbak lehetnek.
Az árak általában tuskónként vagy óradíjjal számolhatók. Fontos megjegyezni, hogy a táblázatban szereplő tuskómarás árak csak általános becslések, és a konkrét árak változhatnak a fent említett tényezők függvényében.
Tuskómarás árakról pontosabban ITT tájékozódhat.

Gépi tuskómarás során használt eszközök

A gépi tuskómaráskor használt eszközök különbözőek lehetnek attól függően, hogy milyen specifikus munkafolyamatokat kell elvégezni. Az alábbiakban néhány általánosan használt eszközt sorolok fel:

 
 • Tuskómaró gép: Ez a fő eszköz, amelyet a tuskómarás során használnak. A tuskómaró gép egy erős motorral rendelkező eszköz, amelyet a tuskók eltávolítására terveztek. A gép rendelkezik egy forgó vágószerszámmal, amelyet a tuskóhoz helyeznek, és a forgás során levágja a tuskót.
 • Fűrész: Egyes esetekben, ha a tuskó vastagabb vagy nehezebben hozzáférhető, először fűrésszel vágják le a tuskót a talajszint közelében. Ezután a tuskómaró gépet használják a maradék tuskó eltávolítására.
 • Tuskómaró vágótárcsa: A tuskómaró gép vágótárcsája a tuskó levágására szolgál. Ez a tárcsa általában erős fémlemezből készül, és éles vágóéleket tartalmaz, amelyek segítségével hatékonyan vágja le a tuskót.
 • Védőfelszerelés: A tuskómarás munkafolyamata veszélyeket rejthet magában, ezért fontos a megfelelő védőfelszerelés viselése. Ilyenek lehetnek például védőszemüveg, fülhallgató vagy fültok, védősisak, kesztyű és védőruha.
 • Kiegészítő eszközök: A gépi tuskómaráshoz további kiegészítő eszközök is használhatók. Ide tartozhatnak például a tuskómaró géphez illeszkedő speciális adapterek, kábel- vagy vezetékfeszítők, szerszámok a gép karbantartásához és egyéb eszközök a munkafolyamatok megkönnyítésére vagy biztonságossá tételére.


Fontos megjegyezni, hogy a gépi tuskómaráskor használt eszközök sokféleséget mutathatnak a különböző gyártók, típusok és munkakörülmények függvényében. Az említett eszközök mellett néha szükséges egyéb szerszámokat is bevetnünk.

Gyakori kérdések

Mi pontosan a tuskómarás?

 • A tuskómarás olyan tevékenység, amikor egy fa kivágása után a törzsből hátramaradó tuskót eltávolítják a gyökereivel együtt a földből.
 

Miért fontos eltávolítani a tuskót?

 • A tuskó eltávolítása számos előnyt kínál. Először is, megszünteti a buktatót a területen, ami biztonsági kockázatot jelenthet a járókelők számára. Másodszor, lehetővé teszi a terület könnyebb használatát, például új növények ültetését, a terület burkolását, vagy építkezést. Harmadszor, a tuskómarás segít elkerülni a gomba- vagy rovarfertőzés terjedését, amelyek gyakran a tuskóból indulnak ki.
 

Hogyan történik a tuskómarás?

 • A tuskómarás többféle módon végezhető. A leggyakoribb módszerek közé tartozik a kézi kivágás, a tuskómaró gépek használata, a fűrészhasználat, vagy a tuskómarás vegyi anyagokkal.
 

Mennyi időbe telik egy tuskómarás?

 • A tuskómarás időtartama több tényezőtől függ, például a fa méretétől, típusától, a talaj állapotától és a választott tuskóeltávolítási módszertől. Általában egy egyszerű tuskó eltávolítása néhány órától akár egész napig is eltarthat.
 

Mennyibe kerül egy tuskómarás?

 • A tuskómarás költsége is változó lehet. A költségeket befolyásolja a fa mérete, a tuskó eltávolításának módja, a terület hozzáférhetősége és más tényezők. Általában a tuskómarás díja tuskónként vagy óradíj alapján kerül meghatározásra. A legjobb, ha kérjen árajánlatot helyi tuskómarás szolgáltatóktól.
 

Van-e más módszer a tuskó eltávolítására?

 • Igen, léteznek alternatívák a tuskómarásra. Néhány ember például dönthet úgy, hogy a tuskót természetes módon hagyja rothadni és elbomlani az idő előrehaladtával. Ezenkívül vannak vegyi anyagok, amelyek lebontják a gyökérzetet. Viszont mindezek a módszerek balesetveszélyesek és időigényesek.

 
Mennyire bonyolult a tuskómarás?

 • A tuskómarás összetettsége attól függ, hogy milyen módszert választanak és milyen jellegű a tuskó. Az egyszerűbb tuskók könnyebben eltávolíthatók, míg a nagyobb, mélyen, terebélyes gyökérzettel rendelkező  vagy nehezen hozzáférhető tuskók több időt, munkát és speciális felszerelést igényelhetnek.

Kapcsolat
Új fájlt töltök fel

Még nincs fájl feltöltve.

Új fájlt töltök fel

Még nincs fájl feltöltve.

Új fájlt töltök fel

Még nincs fájl feltöltve.
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!