Minden amit tudni érdemes a tuskó eltávolítás lehetőségeiről

Minden amit tudni érdemes a tuskó eltávolítás lehetőségeiről
2023.06.12.

A kertedben lévő fa kivágása után, földben maradt tuskó eltávolítása lenne a célod? Mi segítünk!

Ismerd meg a gyökered

 

Első lépésként fontos felmérni a tuskó nagyságát, elhelyezkedését, gyökerei terebélyességét és mélységét. A sok vizet kapott tuskó gyökérzete általában földfelszín közelében van, mert neki kevésbé kellett mélyre nyújtózkodnia mint egy olyan fának, ami kevesebb vízhez jutott.  Miért fontos számodra, hogy megszabadulj a földben maradt tönktől? Esetleg új terved van azon a területen? Építkezni szeretnél, vagy járda építésen töröd a fejed? Vagy új növényeket szeretnél ültetni a helyére? Ha igen a válasz, akkor kezdjünk is bele az eltávolítás lehetőségeibe.

 

353696985_164970183072914_9103970544030315383_n

 

Első lehetőség a tuskó kézi eltávolítása.

 

Ez egy kétséget kizárva munkaintenzív feladat, ami akár több órát is igénybe vehet. A munka kezdetekor fontos, hogy minden szükséges szerszám kéznél legyen (lapát, csákány, kapa, fűrész). Ez a megoldás inkább a kissebb tönk eltávolításánál sikeres. 

Addig lapátoljuk a földet a tuskó körül, amíg le nem érünk a gyökerekig.

Fűrész vagy kapa segítségével levágjuk a gyökereket a tuskóról. 

Addig folytatjuk a darabolást, míg a tuskót könnyedén ki tudjuk fordítani a földből.

 

log-2758436

 

Tuskó vegyszeres eltávolítása

 

A tuskó felső részéből távolítsuk el a lehető legtöbbet és fúrjunk 2-3 cm átmérőjű és 30 cm mély lyukakat a tönkbe. Fontos, hogy egymásba fonódó járatok legyenek, hiszen a maró anyag így tudja jól végezni dolgát. Ha megvannak a járatok, öntsünk bele tönk eltávolító (kálium-nitrát) vegyszert, amit gazdaboltban biztosan be tudunk szerezni. Egy természetes megoldás lehet még, ha Epson sóval töltjük meg a fúrt lyukakat, bár ennek az eltávolítási ideje is kb 1-2 hónapot vesz igénybe.

 

tusko

 

Tuskók kiégetése

 

Én semmi képpen nem tanácsolom ezt a megoldást!

Veszélyes, és komoly károkat okozhat környezetében!

 

Hívj szakembert a tuskó szakszerű eltávolításához!

 

gepi tuskomaras1

 

Ha nincs elég türelmed, vagy időd, energiád nem engedi a saját erőből történő tuskó eltávolítását, akkor kérj szakszerű segítséget akár fakivágásról vagy a földben maradt tuskó kiszedéséről is legyen szó! A Fatuskómarás csapata áll rendelkezésedre a cégünk tulajdonában álló professzionális Vermeer SC292-es tuskómaró géppel, ami terepgumijain való jó súlyeloszlásának köszönhetően nem tesz kárt környezetében és már egy 90 cm széles kapun is könnyedén befér.

 

gépi tuskómarás

 

A gép söprő mozdulatokkal darálja le a tuskót a földfelszín alatt 38 cm-re a gyökérzettel együtt. A darálékot vagy visszaforgatjuk szerkezetjavítóként a keletkezett gödörbe, vagy növények alá ajánljuk, illetve kérésre elszállítjuk. Gyors munkavégzés, ingyenes árajánlat és kedvező ár jellemzi cégünket. Keressen bizalommal, hogy segíthessünk a hét minden napján!

Ruzics Mihály

06 20 573 1280

 

Tuskómarásról, fakivágásról bővebb információt honlapjainkon talál:

www.fatuskomaras.hu

www.profifakivagas.hu

 

Vissza